Kruiden, kokkels en kippen


Nederlands | 29-09-2023 | 64 pages

9789044653564

Paperback / softback


€ 4,99

  Toevoegen aan winkelwagen
 Product store stocks

   Bestelbaar




Tekst achterflap

Slechts zelden komen wetenschappelijke ontdekkingen tot stand door een eenmalige geniale ingeving. Veel vaker gaat het om hard werk, gelukte en mislukte experimenten, dwaalsporen en toeval. In Kruiden, kokkels en kippen geeft Louise O. Fresco twee schitterende voorbeelden. Georg Rumphius was een Duitse amateurbioloog in dienst van de VOC die ondanks een aardbeving, blindheid, een grote brand én het zinken van het schip met de exemplaren van zijn Kruidboek postuum toch wereldberoemd werd. De arts Christiaan Eijkman ontdekte twee eeuwen later bij toeval het bestaan van gebreksziektes en de rol van vitamines bij de gezondheid van kippen, waarvoor hij (en niet zijn naaste collega die de hypothese had geopperd) de Nobelprijs ontving.
Wetenschap is het verhaal van mensen getekend door doorzettingsvermogen en tegenslag, geduld en ongeduld, concurrentie, miskenning en erkenning – maar altijd weer vanuit het verlangen om de wereld te begrijpen. Via Rumphius en Eijkman brengt Louise Fresco een eerbetoon aan alle onderzoekers van vroeger en nu.

Louise O. Fresco (1952) is schrijver, wetenschapper en columnist voor NRC. Haar recentste boeken zijn de historische roman De plantenjager uit Leningrad en Ons voedsel.

Over Hamburgers in het paradijs:

‘Fresco geeft ons hoop.’
Elsevier

‘Een encyclopedische analyse van de hedendaagse voedselproblematiek die tot nadenken stemt.’
The Wall Street Journal

‘Fresco pakt gevoelige kwesties één voor één aan, met respect voor de emoties, maar ook met nuance.’
Trouw

Over De plantenjager uit Leningrad:

‘Dit boek is overduidelijk een hartstochtelijk pleidooi voor zorgvuldige wetenschap, voor internationale wetenschap ook, en tegen het gevaar van politici die zich inlaten met feitenvrije charlatans.’
Christiaan Weijts, De Groene Amsterdammer

‘Ze weet Vavilovs gedrevenheid, nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen uitstekend tot leven te brengen, nauwgezet en met emotionele diepgang.’
De Standaard *****

Over Ons voedsel:

‘Associatief, aanstekelijk en verweven met persoonlijke voorvallen.’
Trouw

Details

EAN :9789044653564
Auteur: 
Uitgever :Prometheus, Uitgeverij
Publicatiedatum :  29-09-2023
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :189 mm
Breedte :110 mm
Dikte :6 mm
Gewicht :74 gr
Voorraad : Bestelbaar
Aantal bladzijden :64
Reeks :  Essay Maand van de Geschiedenis