Het universum in een doos

Hoe een baanbrekende simulatiemethode de geheimen van het heelal blootlegt

EAN:  9789045043234
Publicatiedatum:   19-06-2023
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  256

  Bestelbaar

Hoe de meest bijzondere kosmologische fenomenen, zoals zwarte gaten of botsende sterrenstelsels, gesimuleerd kunnen worden aan de hand van supercomputers.

Simulaties en de zoektocht naar de broncode van de kosmos Kosmologie is een lastige wetenschap. Niemand kan immers zijn eigen sterren, planeten of sterrenstelsels maken om zijn theorieën te testen. Maar de afgelopen decennia is er een nieuw soort natuurkunde ontstaan om de kloof tussen theorie en experiment te dichten. Door gebruik te maken van de kracht van moderne supercomputers, hebben kosmologen simulaties gebouwd die nieuwe inzichten bieden in de diepe geschiedenis van ons universum, waardoor eeuwenoude ideeën voor het eerst kunnen worden getest. In Het universum in een doos legt kosmoloog Andrew Pontzen uit hoe wetenschappers de meest bijzondere fenomenen van het universum modelleren, van zwarte gaten en botsende sterrenstelsels tot donkere materie en kwantumverstrengeling – en zo een nieuw licht kunnen werpen op onze realiteit.

‘een waanzinnig interessant boek dat een uniek inkijkje geeft in de technische aspecten van simulaties en je tegelijkertijd heerlijk aan het denken zet over de grote vragen van het universum’

Andrew Pontzen is professor kosmologie aan University College London. Simulaties vormen een belangrijk onderdeel van zijn onderzoek naar kosmologie en natuurkunde. Hij woont in Londen.

  EAN: 9789045043234
  Auteur: 
  Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
  Vertaler:  Albert Witteveen
  Publicatiedatum:   19-06-2023
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 211 mm
  Breedte: 141 mm
  Dikte: 27 mm
  Gewicht: 394 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 256