De ontdekking van Holland


Nederlands | 30-03-2024 | 320 pagina's

9789045050157

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 26,99


 

   Bestelbaar
Korte beschrijving/Annotatie

Rond 1900 was Volendam een bruisende, internationale kunstenaarskolonie. Meesterverteller Jan Brokken wekt deze buitengewone en onderbelichte episode uit de Nederlandse (kunst)geschiedenis tot leven.

Tekst achterflap

Achter de eenvoudige witte vitrages van het Volendamse Hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De gastvrijheid van uitbaters Leendert en Aaltje Spaander, de levendige avonden en de ateliers op de begane grond bleken vanaf 1881 een magneet voor grote getalen kunstenaars. Uit de hele wereld kwamen ze naar Volendam: ruim 1400 schilders, onder wie zo’n 200 vrouwen. Wat ze aan de Zuiderzee ontdekten waren de typisch Hollandse luchten en het destijds al beroemde Hollandse licht, maar ook verdraagzaamheid en openheid. Toch bleef Spaander als kunstenaarskolonie relatief onbekend – en dat is een kolfje naar de hand van Jan Brokken. Zoals hij stelt in De ontdekking van Holland : je weet altijd te weinig over je eigen land. Opnieuw wekt hij een fascinerende onderbelichte geschiedenis tot leven.

Recensie/Quote

'Jan Brokken schreef een heerlijk boek over de Volendammers en de vreemde vogels die ze op bezoek kregen. […] Fraai geïllustreerd en heerlijk weglezend boek.'

Biografie

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fi ctie. Ook internationaal verwierf hij faam, met onder meer De blinde passagiers, Mijn kleine waanzin, Baltische zielen, In het huis van de dichter, De vergelding, De Kozakkentuin, De rechtvaardigen, Stedevaart en De kampschilders. Zijn werk is vertaald in onder meer het Chinees, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Russisch, Tsjechisch, Portugees en Spaans.

Details

EAN :9789045050157
Auteur: 
Uitgever :Atlas Contact, Uitgeverij
Publicatie datum :  30-03-2024
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :229 mm
Breedte :150 mm
Dikte :24 mm
Gewicht :530 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :320