Onder commissarissen


Nederlands | 12-01-2022 | 224 pagina's

9789047015017

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 25,99


 

   Bestelbaar
Korte beschrijving/Annotatie

Toezichthouden gaat vaak mis, maar ligt dat aan incapabele toezichthouders of is er meer aan de hand? Marilieke Engbers schetst de complexe praktijk van de RvC en pleit voor een menselijker toezicht.

Tekst achterflap

<p>Marilieke Engbers stelt de vraag waarom toezichthouden zo opvallend vaak misgaat denk aan het witwassen bij ING, de debacles bij Vestia en DSB, de teloorgang van Enron en het Wirecard-schandaal. Is er sprake van incapabele of zelfs onbetrouwbare commissarissen, of is er iets anders aan de hand?
<p>Aan de hand van een parabel over het jonge, enthousiaste RvC-lid Thomas laat ze zien waar het misgaat: ambigue governance-regels zorgen ervoor dat de tienduizenden commissarissen in Nederland vaak zo druk zijn met elkaar, met het in stand houden van goede relaties en met het voldoen aan procedures en regels, dat ze nauwelijks toekomen aan kritische reflectie op strategische en maatschappelijke uitdagingen.

<p>Met dit boek geeft Marilieke Engbers inzicht in de complexiteit van het samen toezichthouden binnen RvCs en raden van toezicht, en wil ze een gesprek op gang brengen over de onmogelijkheid daarvan. Het is een pleidooi voor een menselijker toezicht, opdat commissarissen zich volledig kunnen richten op de zaken die er werkelijk toe doen.

Biografie

Marilieke Engbers heeft meer dan twintig jaar ervaring met leiderschap en verandermanagement. Ze begeleidt RvC’s en MT’s met het realiseren van hun strategie. Ze is tevens docent aan de VU en spreker over governance en ethiek. Als mededirecteur van het Research Center for Board and Leadership Development doet ze onderzoek naar besluitvorming in de boardroom. Ze promoveerde in 2020 aan de VU; dit boek is gebaseerd op haar dissertatie.

Details

EAN :9789047015017
Auteur: 
Uitgever :Atlas Contact, Uitgeverij
Publicatie datum :  12-01-2022
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :210 mm
Breedte :146 mm
Dikte :15 mm
Gewicht :292 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :224