Goddelijke Gerechten

Robrecht Neyrinck-Tine Van Osselaer


Nederlands | 05-11-2025 | 176 pagina's

9789056220778

Hardback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 24,99

 Voorraad in de winkel




Korte beschrijving/Annotatie

Goddelijke gerechten. Smullen van religieus erfgoed – Ontdek de collectie van het Ruusbroecgenootschap door een culinaire bril

Tekst achterflap

Vraag jij je ook steeds af wat je moet klaarmaken voor de begijnenkermis, of hoeveel pensen en kommetjes peper je moet ronddragen in november? Misschien wilde je altijd wel eens weten hoeveel halster tarwe in de bereiding van roffeiolen gaat, of wat nu net die ‘pingels’ zijn voor pingelpastei? Of verwonder je je vaak over het feit dat we de billen van nonnen of de borsten van Sint-Agatha kunnen opeten? Kom dat alles en nog veel meer te weten in het boek Goddelijke gerechten. Smullen van religieus erfgoed. We plozen de collectie van het Ruusbroecgenootschap in Antwerpen uit en vonden er vijfentwintig historische recepten. De gerechtjes uit een zeventiende-eeuws handschrift van een begijn, de werken van Petrus Croon over de ‘cocus bonus’ van Groenendaal, geneeskrachtige middeltjes waarmee je een dag goed bent tegen de pest en tal van andere recepten en brouwsels werden door een professionele chef omgezet naar de moderne (en niet-giftige) keuken. Ontdek de collectie van het Ruusbroecgenootschap door een culinaire bril. Goddelijke gerechten is een boek om de vingers bij af te likken (en dan snel naar de volgende bladzijde te draaien)!

Slogan/Promotie

Vraag jij je ook steeds af wat je moet klaarmaken voor de begijnenkermis, of hoeveel pensen en kommetjes peper je moet ronddragen in november? Misschien wilde je altijd wel eens weten hoeveel halster tarwe in de bereiding van roffeiolen gaat, of wat nu net die ‘pingels’ zijn voor pingelpastei? Of verwonder je je vaak over het feit dat we de billen van nonnen of de borsten van Sint-Agatha kunnen opeten? Kom dat alles en nog veel meer te weten in het boek Goddelijke gerechten. Smullen van religieus erfgoed. We plozen de collectie van het Ruusbroecgenootschap in Antwerpen uit en vonden er vijfentwintig historische recepten. De gerechtjes uit een zeventiende-eeuws handschrift van een begijn, de werken van Petrus Croon over de ‘cocus bonus’ van Groenendaal, geneeskrachtige middeltjes waarmee je een dag goed bent tegen de pest en tal van andere recepten en brouwsels werden door een professionele chef omgezet naar de moderne (en niet-giftige) keuken. Ontdek de collectie van het Ruusbroecgenootschap door een culinaire bril. Goddelijke gerechten is een boek om de vingers bij af te likken (en dan snel naar de volgende bladzijde te draaien)!

Biografie

Het Ruusbroecgenootschap is sinds 1925 het epicentrum van de wetenschappelijke studie van de geschiedenis van spiritualiteit in de Nederlanden, en viert daarom in 2025 haar eeuwfeest. Het bestudeert verschillende onderzoeksthema’s uit filologische, geschiedkundige en religieuze standpunten. Die interdisciplinaire onderzoekstraditie breidde zich recent uit, van de spiritualiteit van de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd, naar twintigste-eeuwse geloofsbeleving. Ook internationaal is het Ruusbroecgenootschap gekend door het vooruitstrevende onderzoek naar stigmatici in de negentiende en vroege twintigste eeuw.

Inhoudsopgave

I. Inleiding Smullen van religieus erfgoed Vrome vlekken Ruusbroec en de slockard II. Viering Het Begijnenhandschrift Kruisboter Gerechten: Driekoningenkoek Kermisvlaai Peeper Roffioelen Stoefsel Wittemoes III. Verhaal Petrus Croon Vermaeckelyck Wandelincsken Gerechten Hamelenbout Gelardeerde hen Gevulde kapoen Gemarineerde konijnenrug Gerookte ossentong Gebraden schouder Hofje van marsepein IV. Verbond Eetzaalpenitenties Bancket der Deughden Vorcxken of Forquet Gerechten Huts-pot Salaet met oly en azyn Pingelpastei Venezoenpastei Potagie Letters van banket Tartelet met appel Buikverraad V. Verzorging Slikprenten Gerechten Eikenbrandewijn Choleradrank Hypocras Geconfijtecitroenlimonade Pestdrank

Details

EAN :9789056220778
Auteur: 
Uitgever :Brepols Publishers NV
Publicatie datum :  05-11-2025
Uitvoering :Hardback
Taal/Talen : Nederlands
Status :Nog niet beschikbaar
Aantal pagina's :176
Keywords :  gastronomie;immaterieel erfgoed;kerkgeschiedenis;koken;religieus erfgoed;van ruusbroec jan