EAN:  9789082226935
Publicatiedatum:   10-12-2020
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  232

  Bestelbaar

Op steeds meer plaatsen in Nederland en Vlaanderen vind je ontdeklabs. Boeiende plekken waar jonge mensen kennis kunnen maken met de werelden van media, ict, programmeren, techniek en maken. Omdat dat interessant en superleuk is, en belangrijk om mee te kunnen doen in de samenleving. Scholen, schoolbesturen, bibliotheken en andere initiatiefnemers zien hun ontdeklabs als een broedplaats voor talent en als een plek met een rijke voedingsbodem voor innovatie. Elk ontdeklab is uniek, heeft een eigen smoel. Sommige functioneren vooral als makerlabs, bij andere labs ligt het accent op programmeren. Het ene lab organiseert vooral na- en buitenschools aanbod, bij het andere is het aanbod meer geïntegreerd in het onderwijs. Dit boek biedt inspiratie, ideeën en inzichten die helpen om keuzes te maken en die te onderbouwen. Gericht op scholen, schoolbesturen, bibliotheken en andere organisaties. Zowel voor wie zich nog aan het oriënteren is op het opzetten van een lab, als voor degenen die hun lab verder willen doorontwikkelen. De auteurs gaan in op de vraag hoe je een ontdeklab initieert en organiseert, en hoe je projecten en activiteiten ontwerpt. Ervaringsdeskundigen delen hun ideeën en inzichten in elf interviews. De vele beschrijvingen van projecten en verwijzingen naar bronnen maken ten slotte dit Handboek Ontdeklab tot een inspirerend ontdekboek.

Binnen het onderwijs maar ook bij bibliotheken en buitenschoolse instellingen zien we steeds vaker labs ontstaan. Locaties waar men aan de slag kan met nieuwe technologie. Vaak staat daarbij het onderzoekend en ontdekkend leren centraal. Toch verschillen de labs onderling erg van elkaar. Qua inhoud maar zeker ook wat betreft de organisatie en de doelstellingen. In het Handboek Ontdeklab beschrijven auteurs Tessa van Zadelhoff en Erno Mijland wat er bij komt kijken wanneer je een ontdeklab binnen je school of instelling wilt inrichten.

Tessa van Zadelhoff - van Empel (1971) werkt als stafmedewerker onderwijs, innovatie en technologie bij stichting SKOPOS. Onderdeel van haar taak is de projectleiding over Let’s Play. Tessa heeft eerder ontdeklabs opgezet bij stichting Prodas en voor STOOOM. Tessa werkt ook zelfstandig onder de naam Warempel. Erno Mijland (1966) is als onderwijsadviseur werkzaam voor BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning met als specialisme digitale geletterdheid en digitale didactiek. Erno was betrokken bij de opzet van een ict-lab in Best en een aantal leerlingenhelpdesks op scholen voor voortgezet onderwijs. Erno was initiatiefnemer van Beers’ Hackwerk, een ict-club in zijn woonplaats Middelbeers.

  EAN: 9789082226935
  Auteur: 
  Uitgever: BoekTweePuntNul
  Publicatiedatum:   10-12-2020
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 135 mm
  Breedte: 205 mm
  Dikte: 14 mm
  Gewicht: 379 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 232
  Trefwoorden:   boektweepuntnul;maakplaats;makerlab;makerspace;ontdeklabs;techplek;fablab;handboek;ontdeklab;techspace