In afwachting van de vijand

Soldaten en burgers in het Land van Heusden en Altena tijdens de mobilisatie 1914-1918

EAN: 9789492576163
Publicatiedatum:  01-12-2018
Uitvoering: Hardback
Taal: Nederlands

   Voorraad webshop-magazijn: JA

Soldaten en burgers in het land van Heusden en Altena tijdens de mobilisatie 1914-1918

Een simpele opmerking in 2010 aan Kees van Maastrigt van de voormalige boer Jan van Leeuwen uit Almkerk over een luisterput en een groepsschuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog in Uitwijk, was het begin van een ‘ontdekkingstocht’ door het gebied samen met Arie Schouten uit Almkerk, correspondent van de Stichting Menno van Coehoorn. De zoektocht tussen Fort Vuren en Fort Steurgat resulteerde in het vinden van 20 nog zichtbare  groepsschuilplaatsen uit de Mobilisatietijd 1914-1918, jarenlang onopgemerkt en in de vergetelheid geraakt. De groepsschuilplaatsen zijn allen in dit boek opgenomen. Ze stonden destijds langs de loopgravenlinie tussen de beide genoemde forten.

Het zuidelijkste gedeelte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie liep dwars door het land van Altena. In 1914 arriveerden duizenden soldaten in de kleine dorpen. Het had een geweldige impact op het leven van de mensen, grote delen van het gebied werd verboden terrein .Tientallen wachtposten zorgden er voor dat niemand in de buurt van de militaire objecten kon komen. De burgers moesten aanvankelijk voor onderdak zorgen, in haast ieder huis werden soldaten ingekwartierd. Veel overlast had men van de oefeningen met de kanonnen, de nachtelijke infanterieoefeningen en de talrijke marcherende soldaten, zij het dat er dan altijd muziek bij was.

Naast het militaire aspect zijn de afbeeldingen ook cultuurhistorisch van waarde, veel vrouwen  en mannen zijn in klederdracht afgebeeld, terwijl de kleding van de kinderen uit die periode ook de moeite waard is.

  EAN :9789492576163
  Auteur :
  Uitgever :De Angelot
  Publicatiedatum :  01-12-2018
  Uitvoering :Hardback
  Taal :Nederlands
  Voorraad :Beschikbaar